reklama
kategoria: Kraj
9 czerwiec 2025

Politechnika Łódzka świętuje 75-lecie Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności

zdjęcie: Politechnika Łódzka świętuje 75-lecie Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności / fot. PAP
fot. PAP
Otwarciem nowego laboratorium za ponad 2 mln zł i odsłonięciem antysmogowego muralu Politechnika Łódzka uczciła w poniedziałek 75-lecie działalności Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności.
REKLAMA

Z okazji jubileuszu rzeczniczka uczelni dr inż. Ewa Chojnacka przypomniała, że od 1950 roku naukowcy tworzą na tym wydziale innowacje, które zmieniają polski przemysł spożywczy, biotechnologię i medycynę.

"Tu powstały znane probiotyki Latopic i Lavipan, biodegradowalne opakowania z odpadów czy technologie wykorzystywane do dziś w przemyśle. Na wydziale działa także jedno z dwóch w kraju akredytowanych laboratoriów oceny cukru" - zaznaczyła.

Podczas jubileuszowych obchodów otwarto najnowszą jednostkę Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności - Pracownię Zaawansowanych Technik Omicznych. Jej wyposażenie, warte ponad 2 mln zł, pozwala na prowadzenie badań z zakresu genomiki, metabolomiki i fenotypowania mikroorganizmów z niespotykaną dotąd precyzją.

"Nowe technologie umożliwią m.in. projektowanie żywności funkcjonalnej, tworzenie biopreparatów dla rolnictwa, analizę naturalnych konserwantów oraz monitoring procesów psucia się żywności. To ogromny krok ku temu, by nasze badania były jeszcze bliższe praktycznym zastosowaniom" – wyjaśniła dyrektorka Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii prof. Agnieszka Nowak.

Drugim prezentem na 75-lecie jest antysmogowy mural, który odsłonięto na budynku Wydziału. Do wykonania obrazu na ścianie użyto fotokatalitycznych farb, które neutralizują zanieczyszczenia powietrza. Projekt stworzyła doktorantka mgr inż. Aleksandra Raczyk.

"Mural to nie tylko dzieło sztuki. To symbol tego, jak nauka i sztuka mogą wspólnie działać na rzecz klimatu, zdrowia psychicznego i estetyki miejskiej przestrzeni" – podkreśliła dziekan wydziału, prof. Edyta Gendaszewska-Darmach.

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ zatrudnia obecnie 104 naukowców, z czego niemal połowa to profesorowie i doktorzy habilitowani. Dotąd wypromował 12 tys. absolwentów, 490 doktorów i 77 doktorów habilitowanych.(PAP)

agm/ bar/

PRZECZYTAJ JESZCZE
Materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez [nazwa administratora portalu] na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.
pogoda Pszczyna
15.6°C
wschód słońca: 04:33
zachód słońca: 20:54
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Pszczynie

kiedy
2025-09-13 15:00
miejsce
Pszczyńskie Centrum Kultury,...
wstęp biletowany
kiedy
2025-09-13 17:30
miejsce
Pszczyńskie Centrum Kultury,...
wstęp biletowany
kiedy
2025-09-27 18:00
miejsce
Pszczyńskie Centrum Kultury,...
wstęp biletowany
kiedy
2025-09-28 15:00
miejsce
Pszczyńskie Centrum Kultury,...
wstęp biletowany